10/06/2013 |
Letní zahrada je spojená s odpočinkem, kulinařením a příjemnými zážitky. Mezi oblíbené činnosti patří grilování a je celkem jedno, jestli probíhá na terase, lodžii či na malém balkónu. Všude lze postavit gril, který má vhodnou velikost a vybavení. Kam s ním? To je základní otázka. Malé přenosné grily lze postavit kamkoli, kde budou stát stabilně a nebudou ohrožovat okolí. Není dobré mít přenosný gril v blízkosti keřů, hořlavých materiálů, na dosah dětí, které přístroje rády prozkoumávají v provozu. Stanoviště pro velké grilovací krby jsou obvykle neměnná, nejlépe na pevné, rovné podložce (beton, dlaždice, kamenné desky), v závětří, poblíž stěny, v klidném koutu zahrady. Venkovní krbJe vhodný pro toho, kdo často a rád griluje, má vlastní terasu nebo zahradu. Dá se v něm nejen grilovat, případně udit, ale mohou se péct i koláče nebo chleba. Krb může být složen třeba z betonových bloků, lze ho snadno a rychle sestavit, je odolný vůči žáru, mrazu (může být celoročně venku). Vybírat lze z různých povrchových úprav: bílá omítka mnoha odstínů, otryskávaný povrch, vymývaný betonový povrch. Jako topivo se používá grilovací uhlí nebo dřevo. Zahradní krb, který lze podle návodu sestavit jako stavebnici. Ráno se přiveze, navečer grilujeme. FOTO: Norman Otevřený malý krbNa malou zahrádku jsou šikovné grily menších rozměrů, které jsou přenosné. Liší se palivem (možné je uhlí, dřevo, elektřina, plyn, lávové kameny), ale i vybavením, velikostí, nároky na čištění, vzhledem. Mezi tradiční patří otevřené grily s dřevěným uhlím, které jsou mobilní, vhodné na spontánní použití. Ale pozor! Nepříjemný může být kouř a v případě tučného masa odkapávající tuk, který vytváří škodlivé spaliny. Náročné je i čištění a údržba otevřeného grilu. Kotlový grilMá vyklenuté víko, pokrmy se připravují více šetrně a rovnoměrně ze všech stran. Je vhodný na větší kusy masa, jež vyžadují více času na propečení. Jako topivo se používá dřevo nebo plyn, příjemný je vyjímatelný popelník z nerezového hliníku, který usnadňuje čištění. Plynový grilJe praktický pro začátečníky, protože pomocí regulovatelných hořáků lze přesně kontrolovat grilovací teplotu a skvělé výsledky jsou takřka jisté. Navíc je plynový gril bezpečný, nehrozí tu žádný otevřený oheň, žhavé uhlíky, odstřikující tuk. Grilování je bez popela a sazí, bez kontaktu s palivem tak nevznikají karcinogenní látky. Zdrojem energie je plyn (propan-butan). Plynový gril Banaba je vybavený turbo systémem s úsporou plynu až 20 % a teploměrem. Cena 9995 Kč. FOTO: Mountfield
Více informací najdete zde
www.novinky.cz |
Proč využívat Industry-EU? Cíle portálu Industry-EU Poptávky a nabídky Industry-EU