Badatelé z Univerzity Strathclyde v Glasgow vyvíjejí obal, který konzumenta upozorní na to, že se jídlo začíná kazit. Projekt směřuje ke zvýšení bezpečnosti potravin a omezení zbytečného plýtvání tím, že vyvine nový druh indikátoru z „inteligentních plastů“. Takové plasty varují změnou barvy, že jídlo začíná ztrácet čerstvost, protože má poškozený obal, překročilo datum minimální trvanlivosti nebo bylo špatně skladováno. Indikátor by se měl stát součástí obalů pro balení v ochranné atmosféře. Klasické indikátory čerstvosti mají podobu etiket vložených do obalu, ale s těmi jsou spojené vysoké náklady. Výzkumníci ze Strathclyde hodlají vytvořit nový typ, který je integrální součástí obalu a je mnohem levnější. Jejich indikátor by mohl vyřešit zmatky s různým významem dat minimální trvanlivosti a doporučeného prodeje, případně zdůrazní potřebu skladovat potraviny v dobře utěsněných chladničkách. V Británii se každý rok vyplýtvá odhadem 8,3 mil. t – z nichž většina by mohla být zkonzumována. Prof. Andrew Mills, katedra analytické a aplikované chemie, Univerzita Strathclyde, vedoucí projektu: „Teď vyhazujeme příliš mnoho potravin, což škodí ekologii i ekonomice. Balení v ochranné atmosféře se používá pořád víc, aby zbrzdilo růst mikroorganismů, ale náklady na současné etikety jsou vysoké. Doufáme, že díky novým plastům omezíme riziko konzumace potravin, které už nejsou vhodné ke spotřebě, a pomůžeme zabránit zbytečnému plýtvání. Také doufáme, že to bude mít přímý a pozitivní vliv na průmysl zpracování masa a mořských živočichů.“ Projekt dostal podporu ve výši 325 000 liber od Scottish Enterprise Proof of Concept Programme.
www.packaging-cz.cz |