banner
5 nejnovějších poptávek
Instalace fotovoltaických elektráren
Rozvody elektřiny v RD
Rekonstrukce hromosvodu
Rekonstrukce vodovodu BD
Dodávka automobilu
5 nejnovějších nabídek
OHÝBAČKA BETONÁŘSKÉ OCELI - SPECIAL 55S
Brusky hrotové - BU 16, výrobce TOS
Použité oktabíny k prodeji
Svařovací invertor pro svařování metodou MMA a TIG.
Opravy nástrojů

Kakaový odpad se mění v čokoládový papír

05/03/2014

 

Inovace, která zužitkuje slupky z většiny z 3,5 mil. t každoročně vypěstovaných kakaových bobů jejich proměnou v papír, byla ozkoušena rodinnou britskou papírnou James Cropper. Odborníci pracovali na zakázku předního výrobce čokolády a čokoládových výrobků Barry Callebaut. Série zkoušek brzy vedla k průlomu – papír je nyní ve výrobě a získal osvědčení pro použití v potravinářství. Poprvé byl předveden na veletrhu Luxepack Monaco vloni v říjnu, kde dokonce získal cenu „in green“, obal z něj vyhrál Pro Carton ECMA Awards 2013 v kategorii cukrovinek.


Na každou tunu suchých kakaových bobů připadá cca 10 t slupek čili 76 % plodu samotného, proto je výroba univerzálního papíru z jejich zbytků potenciálním průlomem pro potravinářský i obalářský průmysl. Papír, převážně z neběleného celulózového vlákna z udržitelné sklizně, obsahuje 10 % kakaových slupek. Odpad je do papírny dodáván v lepenkových pytlích, které lze spolu s ním rovnou zpracovat v papírenském stroji. Výsledný papír je světle hnědý díky použitému kakau, bez umělých přísad.

 

 

papir_400

 

 

www.packaging-cz.cz

Chcete být informování o poptávkách dříve než ostatní? Registrovat se k odběru novinek
banner

Proč využívat Industry-EU? Cíle portálu Industry-EU Poptávky a nabídky Industry-EU