banner
5 latest demands
Oprava vozovky
Zpracování PD - Parkovací dům
Stavební úpravy objektů
Přístupový systém do Základní a mateřské školy
Výměna koberců ve Starém královském paláci
5 latest offers
STŘÍHAČKA BETONÁŘSKÉ SÍTÍ MAFIX 6000
VOLNÁ KAPACITA! Drcení plastových výlisků
Nabídka - permanentní magnety - feritový blok - 19,8x15,2x6 (MA) mm
Dodávky CNC dělících strojů
Automatické parkovací systémy GREEN Center

Při plánování kuchyně nezapomínejte na základní ergonomická pravidla

12/02/2013

Plánování nové kuchyně je zábava, ale jedině v případě, když se řídíme praktickými radami odborníků. Proto navrhujeme moderní kuchyň podle zásad ergonomie. Co to znamená v praxi? Uspořádání jednotlivých pracovních zón v kuchyni tak, aby se nám v ní dobře pracovalo a měli jsme vše důležité po ruce.

Nejdříve si přesně místnost proměříme a načrtneme. To znamená, že změříme výšku od podlahy ke stropu, vzdálenost mezi stěnami a od rohů místnosti ke dveřím. Označíme si také umístění radiátorů, trubek a dalších výčnělků ve zdi. Změříme velikost dveří a oken od podlahy, od stropu i od rohů místnosti tak, aby se daly plně otevírat. Jestli chceme dát skříňku pod okno, měla by být vzdálenost mezi podlahou a oknem nejméně 90 až 105 cm.

kuchyn_400

Kombinace fialové lila s olivově zelenou umožní netradiční vzhled lineární kuchyně s ostrůvkem sladěné s ostatním nábytkem. Povrchový materiál na nábytku je i na dekorativních panelech. Fólie v lesku podtrhuje originalitu designu interiéru.

FOTO: TRACHEA

Plánek kuchyně by měl zahrnovat i umístění elektrických zásuvek, vypínačů a přípojek na vodu a plyn. V případě, že nám stávající poloha zásuvek nevyhovuje, poznamenáme si do náčrtku místo, kde chceme mít nové zásuvky, vypínače, případně přívod vody a plynu.

Základ tvoří tři pracovní zóny

Při přípravě návrhu nové kuchyně se zaměříme hlavně na uspořádání tří základních pracovních zón: 1) Vaření, kde počítáme se sporákem nebo varnou deskou. 2) Mytí nádobí, kam patří dřez a myčka nádobí. 3) Ukládání potravin, zahrnující chladničku a mrazničku.

kuchyn33_457

Kuchyně Sigma v kombinaci zelené a dubu grafit se vyznačuje uspořádáním do U a elegantními plochami zdůrazňujícími současný minimalistický trend. Horizontální linky dýhy a hliníkových úchytek s neobvyklou silou barvy vytváří dojem atraktivního futurismu.

FOTO: GORENJE

Chceme-li, aby se nám v nové kuchyni pracovalo dobře a pohodlně, neměla by být vzdálenost mezi těmito třemi základnami větší než osm metrů. Při plánování přemýšlejme také o tom, jak moc se budeme v nové kuchyni natahovat nebo ohýbat, abychom dosáhli na věci denní potřeby.

Kde se dobře pracuje

Optimální dispoziční řešení své kuchyně si vytvoříme podle tzv. pracovního trojúhelníku: V kuchyni ve tvaru písmene I umístíme spotřebiče a skříňky k jedné stěně, kde má pracovní trojúhelník formu přímky. Toto řešení preferujeme v úzkých nebo malých místnostech, ve větším prostoru by vznikla mezi jednotlivými zónami větší vzdálenost.

 

 

Další informace k článku najdete zde

Do you want to be informed about demands before others? Registrovat se k odběru novinek
banner

Proč využívat Industry-EU? Cíle portálu Industry-EU Poptávky a nabídky Industry-EU