banner
5 latest demands
Poptávka - Výroba dřevěného balkónu
Volné kapacity obrábění na 3osých CNC frézách a na CNC soustruhu
Poptávka - Zateplení rodinného domu
Poptávka - Hledáme výstavbu domů na klíč viz přílohy
Poptávka - Máme záem o bourání bytového jádra a příček, realizace nového jádra, elektroinstalace, odpady, rozvody, rekonstrukce bytu
5 latest offers
OHÝBAČKA BETONÁŘSKÉ OCELI - OMES P140 ES
Zabýváme se prodejem návleků na MOPY, rozmýváků a žínek
Nabídka - permanentní magnety - feritový blok - 19,8x15,2x6 (MA) mm
Služba recyklace plastů
Vozy k demontáží

Aktivní balení prodlužuje trvanlivost čerstvého masa

20/12/2010

Vědci z výzkumného ústavu Fraunhoher Institut für Vefahrenstechnik und Verpackung z Freisingu vyvinuli antimikrobiálně aktivní obalovou fólii, která prodlužuje trvanlivost čerstvého masa, ale také sýrů, ryb a uzenin. Zabíjí mikroorganismy, které se nacházejí na povrchu produktů. Spotřebitelé požadují porcované potraviny k přímému použití, které vydrží čerstvé dlouhé dny beze změny vzhledu. To platí především pro čerstvé maso a uzeniny. Čerstvé maso neobsahuje mikroorganismy, avšak během skladování a dalšího zpracování se jimi kontaminuje. Tak se stává, že maso v supermarketech po několika dnech změní barvu, texturu a vůni. Příčinou jsou chemické, fyzikální a mikrobiologické pochody a tvoření tzv. biogenních aminů. Ty, kromě jiného, pomáhají růstu mikroorganizmů, nacházejících se na povrchu masa. Roli hraje 20 rozličných skupin bakterií a plísní. Nová antimikrobiální fólie dává možnost zachovat kvalitu a bezpečnost produktů po delší čas. Nová fólie je opatřena lakem s antimikrobiální látkou, která se může snadno přenést na povrch zabalené potraviny a tak zajistit její ochranu. Podobné fólie existovaly již v Japonsku, a používaly jako aktivní látku kromě jiného stříbro a etanol. Účinná látka vyhovuje všem potravinářským předpisům, není jedovatá nebo alergenní, má neutrální vůni a chuť. Nechá se dobře nanášet na povrch fólie. Účinnou látkou je kyselina sorbová. Při zkušebních testech byly kousky čerstvého vepřového masa kontaminovány patogenními organismy jako je Escherichia coli. Maso bylo zabaleno do zkoušené aktivní fólie a pro srovnání byla zvolena normální fólie. Zabalené maso bylo skladováno v lednici při 8 °C. Po sedmi dnech skladování byl již patrný velký barevný rozdíl mezi oběma obaly, což potvrdily i mikrobiologické rozbory. Byla tak potvrzena skutečně velká ochranná účinnost nové antimikrobiální fólie.

Do you want to be informed about demands before others? Registrovat se k odběru novinek
banner

Proč využívat Industry-EU? Cíle portálu Industry-EU Poptávky a nabídky Industry-EU